Om ULVIS framkomst, skriven av Stojka Lakic.

År 2007 återupplivades en vilande förening med hjälp av ett antal gamla medlemmar. Studiefrämjandet i Uppsala erbjöd sig att hjälpa till med lokaler och utrustning, mot att nya stadgar etablerades. Det året beslutade årsmötet om nya stadgar, föreningen fick namnet Serbiska kulturföreningen Sloga och jag, Stojka Lakic, blev ordförande fram till år 2013.

Under de åren ägnade sig föreningen åt flera olika aktiviteter. Matlagning, sömnad, svenska för nyanlända, engelska för nybörjare, folkdans, modern dans, kör och inte minst studiecirklar i grundläggande datoranvändning

På Studiefrämjandet fanns det redan andra etniska föreningar och deras medlemmar deltog i Slogas olika studiecirklar men det var kursen i grundläggande datoranvändning som lockade mest. Så småningom bildades ett projekt under namnet SESIG, Serbiska Eritreanska Somaliska Internet Grund. Internet Stiftelsen gav föreningen bidrag så ungdomarna fick timarvode under projektet när de hjälpte vuxna att lära sig mejla och använda dator. 

Utöver SESIG deltog föreningen även i Digidel2013, en kampanj för att få fler bosatta i Sverige att använda internet. Vår förening vann pris som en av de sex bästa organisationerna som arbetade med digital delaktighet i Sverige. Priset bestod av 10.000 kr och en resa till Bryssel för två, och var ett fint kvitto på att vi gjorde skillnad för människor.

Projektet SESIG gav oss inspiration och vi startade därför ULVIS år 2013. Vi såg nämligen att många vuxna och äldre i våra föreningar behövde hjälp med att mejla och att använda sin dator. ULVIS styrelse blev då de ungdomar som jobbade på ULVIS och undertecknad. Så har styrelsen i princip sett ut under alla år och så ser den även ut idag. 

Fram till idag har cirka 80 ungdomar arbetat på ULVIS i olika perioder. I början var det ungdomar som rekryterade sina elever (vuxna och äldre) från sina respektive föreningar. Det byttes snart ut mot att ULVIS istället visade upp sig på mötesplatser och utställningar. Där kunde vi träffa och rekrytera nya deltagare som annars kanske inte hade kommit i kontakt med oss och kunnat få hjälp.

Arbetet för att utforma våra studiecirklar och vårt läromaterial har sett olika ut under åren. Ungdomarna har alltid haft vuxen handledning och de har även hjälpt varandra när det kommer till att pedagogiskt förklara för elever hur deras dator fungerar eller hur man mejlar. Detta sätt att låta ungdomar få ta ansvar är en grundpelare hos ULVIS. Här kan alla utvecklas, såväl elever som lärare så länge man själv vill.

Många ungdomarna gör idag sitt eget kursmaterial utifrån elevers individuella behov och instruerar övriga ungdomar under planeringstiden innan studiecirklarna. Efter att eleverna gått hem stannar ungdomarna kvar och utvärderar dagens arbete för att se vad vi kan förbättra och vad vi behöver lära ut nästa gång. Detta är vårt sätt att vara mobil- och dator assistenter och det är vi stolta över. Hos oss får våra lärare (mobil och dator assistenter) och elever ta plats och hitta sitt sätt att arbeta på. Det leder till att många ungdomar jobbar på ULVIS ett längre tag då de känner att de utvecklas och gör skillnad. 

En del av ULVIS är omsättningen av ungdomar. Så småningom slutar ungdomarna hos oss. Det kan vara för att gå vidare i sin karriär på annat håll eller för att utbilda sig. Det är en av våra utmaningar, vi måste löpande rekrytera nya ungdomar och utbilda dessa för att fortsätta hålla samma höga nivå. Men en viktig del av ULVIS är de inarbetade rutiner som ungdomarna innan lagt fram. Alla de 80 tidigare ungdomarna har bidragit med sitt under åren och tack vare dem finns det en stark grund för de nya ungdomarna att luta sig mot. Det gör att de kan fokusera på att lära sig lära ut på sitt sätt och senare utveckla sitt eget material som kommer vara till hjälp för nästa ungdom som kommer till oss. Ungdomarna lämnar oss med nya kunskaper och erfarenheter men lämnar också kvar dessa kunskaper för oss att fortsätta använda i nutiden men också i framtiden. 


Stojka Lakic



Kontakt:
070-729 96 70
kontakt@ulvis.se